Supercelica nad Kamnikom 25.5.2009

Tukaj je slika še prejšnega dne, ko smo ujeli to prečudovito dežno zaveso.

Dežna zavesa nad Mengšem
No prišel je naslednji dan, ko so bile za Slovenijo napovedane nevihte LEVEL 1.
Kako uro smo čakali, da nastane kakšna konkretna nevihta, saj je prej ves čas zamolklo grmelo v smeri proti Črnivcu in Veliki planini. Medtem pa se je že lepo videlo nakovalo, ki je segalo iz Avstrije pa vse do nas. Najraje imamo presenečenja, zato smo bili še toliko bolj veseli, saj smo dočakali enkratno celico, ki se je lepo razvijala nad Kamnikom in svojo pot nadeljevala vse do Ljubljane, kjer je sprostila vso svojo energijo.

Nakovalo v smeri proti Kamniškim alpam

Lepo razvidna nizka baza

Proti Mostam je že pošteno zalivalo.

V Stahovici lepo zaliva
Tu pa čudovita multicelica, nekateri govorijo tudi o Mezociklonu, kateri se vrti

Ti oblaki so nosili točo, katera je potem padala v Ljubljani in bližnji okolici.




Res neverjetna celica, katera je puščala po ljubljanski kotlini ogromno točo, primerki so merili do 6 cm. Spet so fantje na ESTOFEX-u odlično napovedali, da je velika možnost za "large hail", da bo možen nevihtni piš, kateri je ponekod odkrival strehe.
Nevihtna sezona 2009 je očitno v polnem teku, saj je šele mesec Maj, po statistiki pa so povprečno najbolj nevihtni meseci Junij, Julij in Avgust.
Še enkrat povem, ker vidim veliko pritožb po spletu, da si ne želimo, da neurja pustošijo in delajo ogromno škodo. Mi le slikamo podivjano vreme, za katerega je najverjetneje kriv človek sam.

Komentarji

Priljubljene objave